Royal Albert Wharf

The Project – to design a nature park and public landscaped garden alongside the River Thames in Beckton, East London.

As part of Docklands regeneration programme, the site sits between a new housing and retail development and a stretch of river frontage that has been designated, an area of environmental interest.

The aim was to create a scheme that embraced nature conservation whilst balancing amenity requirements, within an ever developing urban landscape.

The primary inspiration for the scheme came from Docklands rich maritime history, coupled with an unusual shaped ground plan. One, resembling a traditional Thames barge sail and boom.

The three ‘compass’ points of a round Pavilion, green Amphitheatre and secluded circular garden draw the site together, linking it to the new build.

Integrated hard landscaping, ‘wave’ timber walkways and sweeping paths provide a flow between the housing development and the nature park. There is a crossover of native trees, grasses and species/hybrid perennial planting.

This design aims to blur the lines between nature and the city.