Huf House

A design scheme for a new build Huf House within the heathland countryside of Surrey.

Sited on the edge of a picturesque golf course, the client wanted to exploit the borrowed landscape, whilst at the same time maintaining a level of privacy.

Design requests included a new terrace, a space for entertaining guests, a large lawn and a summerhouse retreat. A focal water feature for added drama and a planting scheme to complement the contemporary architecture of the new house.

Inspiration for the design came from the clients own brief, in which he highlighted a love of strong colours and a personal interest in the artwork of Mark Rothko.

This is realised in a colonnade of purple beech hedging that reflects the structural strength of the artists’ work. The pillars change seasonally and provide a framework for the ‘brush work’ planting of grasses and perennials in bruised shades of burgundy, plum and purple.

Elsewhere in the garden, native trees and grass block planting provide a bold naturalistic screen between the house and golf course.